Jó dolgozni Japánban!??

Elsősorban, hogy ne kelljen egy nap mindenkinek mindent elmesélnem!

Friss topikok

  • ViriVirg: jaj nagyon nagyon örülök hogy tetszik (^w^) (2013.10.29. 23:52) Első munkanapom meg hasonlók
  • ViriVirg: Jaj de jó :) örülök hogy tetszett.. Sajnalom de nem volt túl sok időm tovabb irni pedig volt mit..... (2013.10.29. 23:44) Megint Japánban (VIRÁG)
  • lifelike: Folytatas???? (2013.06.16. 00:03) Gomen........
  • ViriVirg: ügyes vagy anyu :D d jövőre csak én írok XD najó írhatsz egy kicsit te is :) (2013.06.05. 11:15) Okaasan is Japánban!
  • Gedus: Hali. Örülök hogy újra él a blog, szeretem olvasgatni, várom a további írásokat. Balázs. (2012.08.07. 22:45) Újra él a blog!

Linkblog

HTML

 971140_10200902299832291_670122130_n.jpg

Sulikezdés

2010.04.10. 03:04 Korben Dallas

Annyira tömény volt az elmúlt egy hét, hogy kissé rövidítve fogom tálalni.

Gyermekeink elkezdték tanulmányikat a Syouyo junior high scool-ban. Az évnyitó is már magáért beszélt. Mint kiderült, ez igazából az elsősöknek szól. A suli többi diákja csak mint „ néző” közreműködött. Ellenben az újoncoknak ez eléggé ünnepélyes volt. Zenére bevonulás osztályonként (hét első évfolyam indul), taps keretében, majd személyenkénti bemutatás az iskola igazgatójának. Szó szerint. Vagyis….tanár kiált: XY! Mire kisdiák egy határozott „HAI!!!” kíséretében felpattan, majd állva is marad amíg az összes osztálytársát fel nem állítják. Majd a tancsi felkiáltására egyszerre leülnek. Aztán következő osztály és következő osztályfőnök, és így tovább……. Ez elég sokáig tart, az igazgató meg szemben a tribünön végignézi őket. Aztán szónoklatok az igazgatótól, a polgármestertől ( ja, mert itt az évnyitóra kivonul a polgármesteri hivatal összes ,felső beosztású tisztviselője a polgármesterrel együtt), és egy végzős diáktól. Ezután jön egy eskü a sulihoz, majd egy pici zenei előadás kifejezetten a gólyáknak. Kivonulás, taps, stb…. Mindez iszonyú rendezetten, fegyelmezetten. Férfiak öltönyben, nők „kisestélyiben”.

Mindezek után felkísértek minket szülőket az osztálytermekbe. Ott még egy is információ áradat és további néhány kg papír. Ennyit az nyitó ceremóniáról, most akkor maga a suli.

Reggel 8:10-re kell beérniük, és 15:30-kor jönnek el. Kissé soknak tűnik, de mégsem megterhelő. Ebben benne van délelőtt 3, délután is 3 db 50 perces óra, egy órás ebéd és pihenőidő, valamilyen teszt írás, takarítás, reggel üdvözlés, délután búcsúzás és a 10 perces szünetek. Vagyis úgy látom, kicsit felhígítják a tanulással eltöltött időt. A tantárgyak: matematika, Japán története és földrajza, tudományok (ez az otthoni földrajz, biológia, fizika és kémia vegyítve), művészetek, háztartástan (technika meg főzés meg ilyesmi), angol, testnevelés, japán írás és olvasás. Fizikát és kémiát külön a sima high school-ban tanulnak csak. Délután kb 6-ig vannak a sportok. Ebben a suliban van néhány: judo, kendo, tollas, tenisz, kosár, baseball, úszás, atlétika, torna, rsg, pingpong, kézilabda, foci. Szóval lehet választani :)

Reggelente mindig elcsodálkozom amikor kidobom a skacokat a suli előtt. A tanárok , gondolom beosztástól függően, elszórva a közeli kereszteződéseknél, lámpáknál és közvetlenül az iskola előtt ácsorognak és felügyelik a biztonságos megérkezést. (Rengeteg gyerek jár kerékpárral.) Igen! Az iskola tanárai fekete öltönyben, meg kiskosztümben ha kell, akkor megállítják a kanyarodó forgalmat, hogy a cajgás kölykök simán átjussanak még zöldben a túloldalra. Nagyon király!!!!

A gyerekeink elmondása szerint ilyen csendet órák alatt még soha életükben nem láttak. (Na jó. Soma különvéleménye, hogy  a volt matek tanárja azért vinné a szintet :D) Nem tudom hogy csinálják, de ezt mind úgy, hogy a tanár mosolyog és viccelődik, nem ordít és nem öl a szemével.

Az ebéd. Itt nincs ebédlő, csak konyha. A srácok az osztálytermekben esznek. Minden nap az adott kajafelelősök zsúrkocsin felhozzák az ebédet, és kiosztják az osztálynak. Íme még egy példája az ésszerű spórolásnak. A suliban nincs büfé, meg ilyesmi. Mindenki otthon jól megreggelizik, és mire jön az ebéd, olyan éhesek, hogy mindent megesznek. Az én válogatós fiam is mindent befalt. Még a szárított halas rizst is. ( Fúúúúúúj!!:D) Ha jól vettem ki, akkor egy teljekörű orvosi kivizsgáláson is át fognak esni  az év elején, és rendszeresen ellenőrzik őket az év folyamán. Teljesen korrekt.

Most akkor a beilleszkedésről. Na hát az elég gyorsan megtörtént:).Gyakorlatilag esélyük sem volt a szürke elvegyülésre:) Kabalatárgyak lettek. Egy vörös, hosszúfülű , kék szemű nyúl, meg egy barna, zöld szemű plüss medve :D :D Mert hogy magyar gyereket még nem láttak :D És ez  itt nagyon érdekes. Mint minden, ami nem Japán. Virit már az első szünetben maguk közé rángatták a lányok. Szegény csak kapkodta a fejét. Somát a fiú osztálytársai gyakorlatilag amolyan élő bástyaként vonták körül. Még a wc-re is követték. De szerinte a lányok viszik a sírba :D Ezt Ő mondta, pontosan így. A tanár szerint ,enyhén szólva , népszerű  :D :D Vigasztaltam, minden csoda 3 napig tart, no para.

Jaj. Majdnem elfelejtettem. Van a suliban egy külföldi tanuló szoba. Ott szoktak néha ülni a gyerekeink két tanárral, akik segítenek nekik a nyelvben és minden másban. Meg néha ez a két tanár beül hozzájuk az osztályterembe, és tolmácsol meg magyaráz az órán. Szóval nagyon igyekeznek megkönnyíteni nekik ezt az egészet.

folyt köv………

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://japanmelo.blog.hu/api/trackback/id/tr661908923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása