Jó dolgozni Japánban!??

Elsősorban, hogy ne kelljen egy nap mindenkinek mindent elmesélnem!

Friss topikok

  • ViriVirg: jaj nagyon nagyon örülök hogy tetszik (^w^) (2013.10.29. 23:52) Első munkanapom meg hasonlók
  • ViriVirg: Jaj de jó :) örülök hogy tetszett.. Sajnalom de nem volt túl sok időm tovabb irni pedig volt mit..... (2013.10.29. 23:44) Megint Japánban (VIRÁG)
  • lifelike: Folytatas???? (2013.06.16. 00:03) Gomen........
  • ViriVirg: ügyes vagy anyu :D d jövőre csak én írok XD najó írhatsz egy kicsit te is :) (2013.06.05. 11:15) Okaasan is Japánban!
  • Gedus: Hali. Örülök hogy újra él a blog, szeretem olvasgatni, várom a további írásokat. Balázs. (2012.08.07. 22:45) Újra él a blog!

Linkblog

HTML

 971140_10200902299832291_670122130_n.jpg

Suli

2009.11.20. 04:35 Korben Dallas

Tegnap elmentünk megint a helyi polgármesteri hivatalba, ott találkoztunk azzal a pasival, aki egyengeti gyermekeink sorsát :)

Nagyon szimpi volt, bár az arcából csak a szemeit láttam, ugyanis orr-száj maszkot viselt. Ez itt egyáltalán nem szokatlan. Már nekünk is teljesen természetes. Japánban az a szokás, hogy aki beteg, vagyis tüsszög, vagy köhög vagy csak gyanús, hogy beteg lesz, az az utcán, vagy közintézményben ilyet hord. Mert ők úgy gondolják, hogy nem kéne megfertőzni egymást. Jah…egy kis figyelmesség, ugyebár! Na meg fertőtlenítő folyadékot is találhatunk szinte minden boltban a bejáratnál és a kijáratnál is. ÓÓÓÓÓ! És senki nem viszi el…vajh miért? :)

De visszatérve. A szimpi ürge, meg egy japán nő, meg egy brazil, aki már japánban él egy ideje velünk szemben ültek le. Először nem értettem , minek ide ennyi ember, aztán rájöttem.  Pasi tud ugyan angolul, de nem nagyon, és a brazil nő fordítja le a japánt angolra nekünk. A másik nő meg csak segít, meg mosolyog….:)

A lényeg. Már teljes tervezettel jöttek, hogy szerintük hogy lenne a legjobb és legkönnyebb a gyerekeinknek, és ha mi is beleegyezünk, akkor e szerint a forgatókönyv szerint folytatnánk.

Röviden. Először  elkezdik a nyelvtanulást egy erre specializálódott nyelvsuliban, ahol egy tanár csak kettőjükkel fog foglalkozni. Kérdeztük, hogy nem baj-e, hogy a Viri nem tanult angolt. ÓÓÓ az nem..mutogatnak, meg képekkel dolgoznak.( Egyébként itt sok brazil munkás van japánban, és többnyire az ő gyerekeik járnak ide, akik csak portugálul beszélnek.)

Meg hát SomVirág egy kis előnnyel indul, hisz két írásformát ír, olvas, meg az egyszerű nyelvtant is ismeri. Most már tényleg csak szókincsre kéne szert tenniük, és megtanulni megérteni a beszédjüket.

Na de tovább. Kb 1 hónap múlva meg mennek a rendes suliba is. Japánban az iskolarendszer olyan, mint otthon a 6 osztályos gimi. 6 év az általános, aztán 6 év úgynevezett Junior hight school. Viri még áprilisig általánosba megy, 6. o-ba, Soma meg 2-ba menne a juniorba. De inkább azt javasolták, hogy jobban jár, ha az elsőt fejezi be, mert akkor több ideje van a nyelvre is. Mert aztán a végén tesztet írnak, ami alapján mennek a felsőbb sulikba. Azt mondták, no para….a tapasztalat szerint, az a gyerek, akinek halvány gőze sincs a japán nyelvről, még az is fantasztikus eredményre képes 1 év alatt..és  nekik egy kis sejtésük azért van…

A japán ember megkérdezte, hogy hosszú időre szándékozunk-e maradni Japánban. Csak a gyerekek miatt kell tudnia! És hogy elnézést kér, hogy zavart minket magánjellegű kérdésekkel, de fontos tudnia, hogy hogyan tervezze meg a gyerekek iskoláztatását. ( MI VAAAAAAAAN?????? Ő KÉR ELNÉZÉST, HOGY GONDOLKODIK HELYETTÜNK, ÉS MEGOLDJA A GYEREKEK BEILLESZKEDÉSÉT, ÉS MIND EZT INGYEN?????)

Elnéztük :))))

Ja..a sulikról még annyit. Az iskola ingyenes, a tankönyvek is. Csak a juniorba kell egyenruha, amit meg kell venni. És persze ha sportoltatjuk Őket, meg ilyesmi azt is fizetni kell. Szabályok vannak…lányoknak semmi csicsa-bicsa, telefon felejtő, nekik addig lehet, amíg be nem illeszkednek. Tanárral nem pofázunk, tanárt szülő nem üti J KIRÁLYSÁG!

Végül is ugyanazok az elvárások, mint otthon. Csak itt be is tartják mind a diákok, mind a szülők!

Mindenesetre kíváncsi vagyok, hogy veszik majd az akadályokat. Még szerencse, hogy azért eddig is rendszerben neveltük őket..

Na de megyek… Képeket legközelebb….:)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://japanmelo.blog.hu/api/trackback/id/tr781538595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása