Jó dolgozni Japánban!??

Elsősorban, hogy ne kelljen egy nap mindenkinek mindent elmesélnem!

Friss topikok

  • ViriVirg: jaj nagyon nagyon örülök hogy tetszik (^w^) (2013.10.29. 23:52) Első munkanapom meg hasonlók
  • ViriVirg: Jaj de jó :) örülök hogy tetszett.. Sajnalom de nem volt túl sok időm tovabb irni pedig volt mit..... (2013.10.29. 23:44) Megint Japánban (VIRÁG)
  • lifelike: Folytatas???? (2013.06.16. 00:03) Gomen........
  • ViriVirg: ügyes vagy anyu :D d jövőre csak én írok XD najó írhatsz egy kicsit te is :) (2013.06.05. 11:15) Okaasan is Japánban!
  • Gedus: Hali. Örülök hogy újra él a blog, szeretem olvasgatni, várom a további írásokat. Balázs. (2012.08.07. 22:45) Újra él a blog!

Linkblog

HTML

 971140_10200902299832291_670122130_n.jpg

És még több étel.....

2009.12.09. 01:54 Korben Dallas

A kaja. Hát nem annyira egyszerű, mint gondoltam. Igyekszem főzőcskézni, de van ami reménytelen.

Fűszerekből szinte mindent lehet kapni, még őrölt pirospaprikát is, persze méreg drágán.

Bab is van, de aranyárban. Ahogy elnéztem, mintha nasinak használnák. Vagyis inkább édesség-gyanus kajákat csinálnak belőle, vagy egyszerűen beleteszik, mint amikor a csokiba ízesítésnek beleraknál mogyorót. Vagy ilyesmi. No megkóstolni még nem mertem, bevallom.

Lencsét, sárgaborsót egyáltalán nem találtam. Találtam viszont valamit, ami nem is borsó, nem is bab, nem is lencse. A franc tudja mifene. Jóval nagyobb, mint egy borsószem, szép szabályos gömb alakja van, és vajszínű. ÖÖööö… ha valaki tudja, mi ez, a hozzászólásokban megírhatná, de tényleg.

Búza darát  nagy nehézségek árán, és hosszú kitartó munkával talált drága párom. ( Gondolom nagyon akart már császármorzsát enni :) )

De ez sem igazán AZ a búzadara. Kuszkusz. De nem baj, baromi fincsi lett a morzsika. ( Ám az is lehet, csak azért éreztük annak, mert már ki voltunk rá éhezve. )

Na zsemlemorzsa….az van dögivel. Különböző méretűre darálva. Bezonyám! Van ami apró szemű, és van olyan, ami amolyan hosszúkás, mint a húsnak a rostjai. És  hófehér. Mintha otthon a száraz kenyeret úgy darálnám le, hogy előtte levágnám a héját. Érdekes.

Na nézzük mi van még.

Ja! Liszt, cukor, só, tojás, rizs ( hehe) az oksa.

Füstölést nem ismerik. Füstölt kaják nincsenek. Meg paprikás dolgok sem. Csak paradicsomosak .Az sokfajta! A virsli is más. A kolbász meg  itt inkább a csemegeszalámira emlékeztet. A szalonna meg bacon szerű. Zsirosat nagyon keresni kell.

A zöldségek, és gyümik, mint már említettem drágák. Jó, van olyan, ami nem annyira, de többségében azok. ( Mondjuk úgy összességében a kaja maga sem olcsó!)

ÓÓÓ..ezt elmesélem. Gondoltam, veszek zöldbabot a leveshez. Ha van fagyasztott borsó, akkor van fagyasztott zöldbab is. Nincs.

De akkor, mondom, megnézem a zöldségesnél, oké nem lesz olcsó, de egyszer kibírjuk. Aham. Egy pici tálcán, gyönyörűen, egymás mellé- fölé lefektetve, kb 15 szál zöldbab ára átszámítva 400 Ft. Isteni! Ezt sem eszünk egy darabig. Marad mára a tojásleves.

Hús. A legdrágább a csirke…abból is a szárny középső része. ( Ezek nem teljesen normálisak..a legolcsóbb a csirkemell filézve!!!!!) Aztán jön a disznóhús, majd a marhahús.

Az adagok, amik elő vannak csomagolva, baromi viccesek. Egy tálcán kb 4 db csirke szárny közép. Vagy….kb 3 db comb filézve, felaprítva. Lehet vagy 15 dkg. Ákos szerint ez azért lehet, mert úgy kezdik, hogy tálalnak ½ kg rizst, aztán ízesítésnek hozzátesznek egy icipici zöldséget, meg mutatóba húst. ( És még csodálkoznak, hogy az én lassan 14 éves fiam aki otthon egy átlag magasságú srácnak számít, miért akkora, mint itt egy 17 éves.)

Jó mondjuk ez sem teljesen fekszik, hisz halat sokat esznek, abban meg van fehérje, jócskán.

Mert hal és barátai…na az van dögivel. Pl. olyan hal, hogy még nyelve is van. Bööööö….

És olyan rákok, hogy bottal nem piszkálnám meg. Meg polipok, meg kagylók.. Uram isten!

Van, ami még mászik, meg mozog ….. Fúúúúj. Én szeretem a halat, meg a  rákot, de ha valami szolid kis halacskát szeretnénk enni, akkor azt szemellenzővel kell megközelítenem. Mert ha jobbra, vagy balra tévedne a tekintetem tuti, hogy enyhe hányingertől küszködve, sikítva rohannék a zöldséges pulthoz, és kapásból lecsapnék a méregdrága zöldbabra!

A pékáru és a tejtermék sem a legolcsóbbak közé tartozik, de a pékáruik isteniek! És millió fajta van belőle.

A túró, nagy meglepetésemre olyan ízű, mint otthon! A tejfől icipicit savanykás, de fincsi. Mondjuk van egy fajta, amit nagyon megjegyeztem, nehogy levegyem még egyszer a polcról.

Fehér, sima, egész jó az íze, de úgy nyúlik, mint a takony ( bocsika!) Szerintem lassan kimászik a hűtőből, én meg nem eszem, az tuti. Megyek el is köszönök tőle, és lehúzom a  wc-n.

Tej oksa, joghurt dögivel, puding dögivel. Mindenféle epres, csokis meg mittudom én milyen adalékok, amivel a tejet ízesítheted. Isteni mind!!!!

Jégkrémek?  ÓÓÓÓÓÓ! Millió féle!!!!! Fel sem tudnám sorolni! Fantasztikusak! Csomó töltött is van. Pl. Kívül csokis borítás, belül vanília fagyi, legbelül meg epres folyós cucc!!!

Hmmm….

Kévé rengeteg, mint már említettem, mindenféle vitaminos innivalók! Ja!!!! Majdnem elfelejtettem. Azt hiszem rosszul látok! A boltokban, közértekben a polcokon mondjuk pl. a tészták mellett VITAMINOK!!! Mindenféle kiszerelésben. Ahogy akarod..Csak egy vitamin, vagy pl kombinálva magnéziummal. Vagy kalcium-magnézium. Van B, D, A stb vitamin.     C vit. millió fajta. Ja….Hehe. Hogy hány milligrammosak? Pl a C-nél. Kb ott kezdődik, hogy egy tabletta 500 mg, és ott végződik, hogy egy tabletta 5000 mg. Lehet, hogy Dr Lenkei mégiscsak tud valamit? Lévén egy hagyományait makacsul őrző, elszigetelt, ősrégi társadalomról van szó,  masszív gazdasággal, az amerikai gyógyszeripar még nem tudta teljesen ledarálni. Így éljenek a vitaminok!

( Ha jól emlékszem azt olvastam, hogy Szent-Györgyi Albert szerint a C vitamint a közértekben a kenyér mellett kéne árusítani, annyira fontos. Itt megtették!)

Csak drága. De mondjuk a kajához képest rendben van az ára. Arányaiban.

Mi van még. Oh. Azt még észrevettem, hogy az előrecsomagolt, kész kaják olcsóbbak sokszor, mintha te vennéd meg hozzá az alapanyagokat, és otthon megcsinálnád. Meg a tésztalevesek is olcsók. És egész finomak. Olyan, mint otthon a Smack, meg társai, csak ezer fajta, és tényleg jók.

Na ennyi jutott az eszembe egyenlőre….

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://japanmelo.blog.hu/api/trackback/id/tr311585023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dragonzs 2009.12.13. 19:31:36

A vajszínű borsó szerűség esetleg csicseriborosó.
Keress japán kaja recepteket hátha akad közte ehető:
5perckonyha.hu/lexikon/197.html
www.izletes.hu/nemzeti/japan
www.szegedlive.hu/receptek/japan-konyha_76.php

Zsuzsa
süti beállítások módosítása